Født: 26.8.1743
Død: 8.5.1794

Antoine Laurent Lavoisier

Antoine Laurent Lavoisier er kjent for sin vitenskaplige forklaring om forbrenning. På denne tiden antok man at når et stoff brant, ble det frigjort et "brannstoff" i form av ild og flammer. Det var Lavoisier som viste at materie brant ved å binde seg til grunnstoffet oksygen, som er en bestanddel i vanlig luft.

Lavoisier var en dyktig forsker og vitenskapsmann. Han blir sett på som grunnleggeren av moderne kjemi, men han var også en fremragende fysiker.

Lavoisier laget originale instrumenter og ved å bruke presise metoder for å måle mengden av grunnstoff i den kjemiske reaksjonen, formulerte han prinsippet om bevaring av materie.

Antoine Laurent Lavoisier

Han undersøkte respirasjonsprosessen og mente at oksygen er helt nødvendig for at et dyr skal leve. Han forklarte dannelsen av vann fra hydrogen og oksygen.

Lavoisier ble født i Cul-de-Sac Pecquet i Paris mandag 26. august 1743. Han var eldste sønn av Jean Antoine Lavoisier, som var advokat, og Emilie Punctis, som var datter av en advokat i Parlamentet.

I de første fem årene av livet hans bodde han i det huset han ble født i. I 1748 døde mora rett etter fødselen av datteren. Mannen solgte huset og dro med to små barn for å bo i huset til deres besteforeldre. Lavoisiers tante, Marie Marguarite Constance, 22 år gammel, ble så fullstendig oppslukt av de to morløse barna at hun, i følge kildene, oppga alle tanker om ekteskap for å ta seg av dem. Jean Antoine giftet seg ikke igjen og viet livet sitt til sønnen. Det ble et bemerkelseverdig vennskap som utviklet seg mellom de to.

Lavoisiers skoleår var fra 1754 til 1766 ved College Mazarin. Der fikk han, i tillegg til klassiske språkstudier, en god opplæring i vitenskaper som matematikk, astronomi og kjemi. For å følge familietradisjonen, og farens råd, begynte han ved den juridiske skolen. Men hans vitebegjærlighet drev han mot vitenskapen.

Innen han var 20 år gammel var Lavoisier allerede ganske velstående. Han investerte penger i et privat skatteinnkrevningsfirma, Ferme Generale, som krevde inn indirekte avgifter på tobakk og salt. På denne måten ble han rik nok til å bygge et velutstyrt laboratorium. Han var ung, elegant, ordentlig og kjekk.

I 1771 giftet Lavoisier seg med Marie Anne Pierrette. Bruden hans var ikke fylt 14. Paret fikk ingen barn. Marie studerte hos den berømte maleren David og lærte seg engelsk og kjemi. Hun ble mannens assistent. Ekteskapet ser ut til å ha vært lykkelig. Selv om Marie av og til hadde følelser for andre menn, lot ikke Lavoisier seg merke av det. Han var fullstendig opptatt av undersøkelsene sine og arbeidet for ulike statlige komiteer.

I tillegg til vitenskapen ga han viktige bidrag til landbruket, kjemisk industri, økonomi og utdanning. Han levde og arbeidet på den tiden da Frankrike var midt oppe i revolusjonen, og i 1794 ble Paris styrt av mennesker som hensynsløst henrettet tusener av angivelige motstandere av revolusjonen. Blant disse var skatteinnkreverne og Lavoisier. Til tross for sitt arbeid for staten, ble han saksøkt som skatteinnkrever, funnet skyldig og henrettet i en alder av 51 år.

Ordforklaringer

Respirasjonsprosessen –

En prosess som foregår i kroppen når vi puster – karbondioksid og oksygen utveksles mellom blodet i kroppen og omgivelsene.
Er levert av
European Physical Society