Født: 22.1.1775
Død: 10.6.1836

André Marie Ampère

Mange mennesker bruker ordet "ampere" som enheten for elektrisk strøm uten å vite noe om hvem betegnelsen er oppkalt etter; det store geniet og den franske forskeren André Marie Ampère.

Livet til Ampère var ganske urolig og ulykkelig, til tross for at han ble født inn i en rik silkehandlerfamilie. Før han kunne lese, var den unge Ampères største glede høytlesning fra boka Buffons Naturhistorie. Senere likte han å lese historiebøkene i farens bibliotek, men han var spesielt interessert i Encyclopedia. Matematikkevnene hans viste seg tidlig. Den lille gutten prøvde å løse problemer ved hjelp av steiner og til og med kjeks.

André Marie Ampère

Da han var 13 år, lærte han seg latin for å lese matematikkverket til Euler. I tillegg til matematikk var unge Ampère glad i botanikk og poesi og skrev egne dikt. Han studerte gresk for å kunne lese klassisk poesi.

Ampères barndom sluttet i 1789 da den franske revolusjonen brøt ut. Faren hans ble tilsatt som dommer og ble involvert i politiske intriger. Til slutt ble han stilt for retten og henrettet. Nyheten om farens død virket sterkt inn på den unge mannen. Ampère ble veldig deprimert, og i et år levde han tilbaketrukket uten å snakke med noen. Det var bare interessen for botanikk og en romersk diktsamling som tilsynelatende reddet ham.

21 år gammel traff han Julie, som var ung og hadde gyllent hår. Den romantiske unge mannen ble forelsket i henne. De giftet seg tre år senere, da var Ampère i stand til å tjene til livets opphold som matematikklærer i Lyon. De neste fire årene var de lykkeligste i Ampères liv. De fikk en sønn i 1800.

I 1802 ble Ampère ansatt som fysikk- og kjemiprofessor ved sentrumsskolen i Bourg-en-Bresse. Samtidig begynte han å arbeide med en artikkel om sannsynlighetsteori. Så opplevde han igjen en tragedie. Hans unge kone døde av tuberkulose. Ampère ble fortvilet og ønsket å ta livet sitt. Familien overtalte han til å ta en dårlig betalt stilling som lærerassistent ved École Polytechnique i Paris.

Et nytt ekteskap i 1806 var en katastrofe helt fra starten. Etter at en datter ble født, ble livet hans så vanskelig at han bestemte seg for å skilles. Hans mor og tante tok seg av begge barna. En stilling som generalinspektør ved universitetet i Paris bedret økonomien hans. Som en framragende matematiker var han interessert i mange spørsmål på en gang; atomteori, krystallstrukturer, kjemi og filosofi.

I 1820 leste Ampère om resultatene til den danske fysikeren Ørsted om at en kompassnål blir påvirket av en strømførende leder. Snart rapporterte Ampère til det franske vitenskapsakademi: "to parallelle elektriske strømmer tiltrekker hverandre når strømmene beveger seg i samme retning, mens de frastøter hverandre hvis de går i motsatt retning". Han demonstrerte at en spiral som det går strøm gjennom hadde samme egenskaper som en magnet, og beviste dermed at elektrisitet i bevegelse var knyttet til magnetisme.

Ampère var kjent som en hyggelig, følsom og poetisk mann, men også som litt fraværende. Det har blitt fortalt at han en gang under en forelesning ved akademiet ikke kjente igjen Napoleon 1, som satt rett foran ham. Keiseren ble ikke fornærmet og inviterte den store forskeren til lunsj dagen etter. Men Ampère var så opptatt av arbeidet sitt at han glemte avtalen!