Født: 15.5.1859
Død: 19.4.1906

Pierre Curie

Pierre Curie fikk nobelprisen i 1903 sammen med sin kone, Marie Curie, og Henri Becquerel for deres undersøkelse av radioaktivitet.

Pierre ble født 15. mai 1859 som andre sønn av Sophie-Claire Depouilly og Eugene Curie. Hans mor var datter av en fremstående fabrikant, og faren hans var en fysiker som hadde revolusjonerende ideer. Fra han var liten, var Pierre en drømmer, og man mente at han var lite intelligent. I motsetning til hans eldre bror, Jacques, som lærte på mer tradisjonelt vis, trengte Pierre å fokusere på én ting av gangen. Derfor ble det bestemt at han skulle få undervisning hjemme. Først fikk han opplæring av mora, deretter av faren og broren. Da han var 14, studerte han med en dyktig matematikkprofessor. Snart viste det seg at han hadde uvanlige intellektuelle evner.

Da han var 16, dro Pierre til Sorbonne. Etter universitetet gjorde han eksperimenter sammen med broren. Sammen oppdaget de at visse ikkeledende krystaller (som kvarts) utviklet en elektrisk ladning hvis de ble vridd ved økende trykk. Senere viste de eksperimentelt at det motsatte også var tilfelle. Dette fenomenet kalte de den piezoelektriske effekt. I dag brukes denne effekten i mange ulike instrumenter som for eksempel mikrofoner.

Som 32- åring ble Pierre leder av laboratoriet ved École Municipale de Physique et Chimie. Dette var en prestisjefylt stilling, men Curie var mer interessert i å fortsette sine egne eksperimenter enn å få penger og prestisje.

Da Pierre traff Marie, holdt han på med å fullføre doktorgraden på effekten av varme på magnetiske egenskaper. Han hadde oppdaget at over en viss krystalltemperatur (som nå blir kalt Curiepunktet) mister ferromagneter, som jern og nikkel, sine ferromagnetiske kvaliteter. Marie studerte også de magnetiske egenskapene til en type stål. De ble raskt venner.

Pierre hadde fremdeles i bakhodet den tragiske hendelsen der en ung kvinne som han hadde kjent og elsket fra barnsben av, døde. Det virker også som om han mente at hans intense og dype engasjement i arbeidet sitt var umulig å kombinere med kjærlighet. Men gradvis ble det klart at Pierre og Marie ikke kunne leve uten hverandre, og de giftet seg derfor i 1895. Under hvetebrødsdagene tilbrakte de nygifte helgene med å sykle ut på landet. Hjemme og på laboratoriet ble de veldig nær hverandre og delte og diskuterte alt som interesserte dem. De fikk to døtre; Irène og Eve.

I løpet av de første årene av ekteskapet oppdaget den tyske forskeren Röntgen røntgenstrålene (1895), og den franske fysikeren Becquerel avslørte radioaktiviteten. Pierre og Marie begynte å undersøke mineraler som hadde mer radioaktivitet enn rent uran. Snart oppdaget de grunnstoffene radium og polonium.

I 1904 ble Pierre professor i fysikk i Sorbonne, men han fikk ikke realisert drømmen om å arbeide ved det nye laboratoriet som han hadde utstyrt. Han døde i sitt førtisjuende år etter å ha blitt kjørt ned av en vogn da han skulle krysse gaten Dauphine i Paris.

Ordforklaringer

Røntgenstråling –

Stråling med kort bølgelengde som blant annet oppstår når elektroner med høy hastighet treffer et metall.

Radioaktivitet –

Stråling som blir spontant sendt ut av et grunnstoff. Dette fører til at grunnstoffet omdannes til et annet grunnstoff.
Er levert av
European Physical Society