Født: 14.6.1736
Død: 23.8.1806

Charles Augustin Coulomb

Charles Augustin Coulomb var fysikeren og ingeniøren som etablerte lovene som styrer elektrisk ladning og magnetisme. Coulombs lover sier at kraften mellom to elektriske ladninger er proporsjonal med produktet til ladningene og omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden mellom dem. Han hadde også viktige tjenestestillinger for den franske regjeringen både før revolusjonen og i de første årene til keiserriket.

Coulomb ble født 14. juni 1736 i Angoulême i Frankrike. Mora hans, Catherine Bajet, var i slekt med den rike de Sénac- familien. Faren hans, Henry Coulomb, hadde begynt en karriere i det militære, men forlot den for en stilling i regjeringen. Det blir sagt at Henry Coulomb var involvert i økonomisk spekulering og til slutt mistet alle pengene sine. I løpet av Charles' ungdom flyttet familien fra Angoulême til Paris. Der gikk han på forelesninger ved College Mazarin og College de France. Catherine ønsket at han skulle bli lege, men Charles kunngjorde at han skulle studere matematikk.

Charles Augustin Coulomb

Ved å fortsette å nekte å følge morens ønske, ville hun ikke vite av ham, men heldigvis var dette bare midlertidig. Uten penger var Charles tvunget til å dra til faren i Montpellier, der han ble med i en vitenskaplig gruppering, det andre vitenskaplige kongelige samfunn i Frankrike. Det var her Coulomb leste sine første artikler om astronomi og matematikk. Dessverre fikk han ingen økonomisk støtte, og han måtte finne en stilling som kunne gi ham et levebrød og samtidig kunne gi han muligheten til å fortsette sine vitenskaplige studier. Til slutt valgte han en karriere som militæringeniør. I 1760 – 1761 gikk han på den militære skolen i Mézières.

Coulomb var ni år i Martinique i de vestindiske øyer som militæringeniør, men dro tilbake til Frankrike på grunn av sykdom. Han begynte ved det franske vitenskapsakademiet i 1781. Han deltok i administreringen av vann og fontener, sykehusreform og systemet for vekt og mål. I 1787 ga han ut en artikkel der han beviste sin berømte lov.

Ved utbrytingen av den franske revolusjon trakk han seg tilbake til et lite gods ved Blois, der han henga seg til vitenskaplig forskning. Dette inkluderte forskning på friksjon i maskiner, vridningselastisitet, vindmøller og elastisiteten i metall og silkefibre. Enheten for elektrisk ladning er kalt opp etter ham (Coulomb).

Charles Augustin giftet seg med en jente i tjueårene. Hun var en vidunderlig kone og mor. I biografiene står det at en kunne undre seg om den unge hustruen gjorde mer enn å tolerere den gamle fysikeren som var tretti år eldre enn henne. Deres første sønn ble født i Paris i 1790 og den andre i 1797.

Mens han levde i Blois med familien sin, gjorde han mange forsøk innen plantefysiologi. Coulomb elsket landet og brukte mye tid på å undervise sin lille sønn, Charles.

Han dro fra eiendommen bare én gang under terrorstyret i mai 1794. Da risikerte han livet for å dra til Paris i begravelsen til Lavoisier som hadde blitt henrettet. I juni 1806 fikk Coulomb feber. Sykdommen lenket ham til sengen og førte til slutt til døden.

Coulomb kan betraktes som en av de store ingeniører og fysikere ikke bare i Frankrike, men virkelig i hele Europa i det 18. århundre.

Ordforklaringer

Plantefysiologi –

Vitenskapen om livsprosessene hos plantene: hvordan planter tar opp vann og næringsstoffer og hvordan disse kjemiske prosessene foregår.
Er levert av
European Physical Society