Født: 8.2.1834
Død: 2.2.1907

Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev

En av de mest geniale og overraskende oppdagelsene i det 19. århundre var grunnstoffenes periodesystem. Det ble framsatt av den russiske forskeren Mendelejev i 1869 på et tidspunkt da verken elektroner eller kjerner var kjent.

Han brukte kort der grunnstoffenes kjemiske egenskaper og atomvekt ble skrevet ned og sorterte kortene på en spesiell måte. Resultatet ble en tabell der grunnstoffene i samme kolonne hadde sammenlignbare kjemiske egenskaper, og de i samme rad dannet en periode. Det var tre grunnstoff som manglet og som Mendelejev forutså at eksisterte. De ble til slutt oppdaget.

Dimitrij Ivanovitsj Mendelejev ble født i Tobolsk i Tumenskaya- området. Han var det 17. barnet i familien. Faren var direktør i Tobolsk College og virkelig en intelligent mann. Mora var en energisk og talentfull kvinne som kom fra en familie av sibirske kjøpmenn og fabrikkeiere. Hun arvet noe eiendom. Dmitrijs far døde da Dmitrij var 13 år, og moras fabrikk ble snart etter det ødelagt i brann.

Mora la merke til sønnens lysende evner og dro fra Tobolsk til Moskva for å sørge for at Dmitrij fikk en høyere utdannelse. Men unge Dmitrij fikk ikke lov til å begynne ved universitetet der, og i 1850 begynte han i stedet på det pedagogiske institutt i St. Petersburg.

Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev

I 1885 fikk han en flott eksamen og dro til Krim for å arbeide som lærer i matematikk og fysikk. På denne tiden begynte han å bli interessert i kjemi.

I 1856 forsvarte han sin doktoravhandling og ble i stand til å dra tilbake til St. Petersburg som lærer ved universitetet. Der ledet han en fruktbar forskning og publiserte artikler på nesten alle greiner innen naturvitenskap.

I 1859 fikk Mendelejev tillatelse til en forretningsreise utenlands. Han arbeidet i Frankrike, og i Heidelberg i Tyskland utstyrte han sitt eget laboratorium og begynte å forske på fysikken til væsker. Resultatene fra dette arbeidet ble ikke anerkjent, og Mendelejev bestemte seg for å dra tilbake til St. Petersburg. Der ble han professor.

I 1862 giftet Mendelejev seg, men kona delte ikke hans interesser, og i 1881 ble de skilt. Han giftet seg raskt for andre gang.

Årene 1868 – 71 var den viktigste perioden i Mendelejevs liv. Det var da han oppdaget periodesystemet for grunnstoffene. Han skrev også verket "Kjemiens prinsipper".

Mendelejev var veldig interessert i kjemi, teknologi og økonomi i oljeindustrien. Senere ble han opptatt av ideen om å lage drivstoff uten røyk. Etter bare ett og et halvt år utviklet han teknologien for å produsere et slikt drivstoff i pudderform som overgikk alle utenlandske paralleller i kvalitet og pris.

Han laget et vekt- og målekontor som snart ble det ledende meteorologiske senter i Europa. I 1899 ble Mendelejev opptatt med å organisere en ekspedisjon til Nordishavet. I 1899 deltok han som 65- åring på en ekspedisjon til Uralfjellene.

Ved siden av vitenskap var Mendelejev interessert i kunst. Hvert år hadde han en forretnings- eller feriereise utenlands.

Mendelejev ble den mest kjente russiske forsker av sin tid og mottok et stort antall medaljer og priser, men overraskende nok ikke nobelprisen. Han ble valgt til utenlandsmedlem ved mange akademier. Grunnstoff nr. 101 ble kalt mendelevium til hans ære.

Ordforklaringer

Grunnstoffenes periodesystem –

En systematisk oppstilling av grunnstoffene etter stigende atomnummer, det vil si etter antall protoner i kjernen.
Er levert av
European Physical Society